Hoe het allemaal begon

  

Een tiental jaren geleden kreeg ook ik de brouwmicrobe te pakken. Na wat opzoekwerk op internet heb ik de wijze beslissing genomen lid te worden van de bier- en wijngilde ‘Het Alternatief’ in Langdorp. De leden van deze gilde gaven kosteloos al hun brouwgeheimen vrij. Ze gaven work shops en een volledige theoretische uiteenzetting van het brouwproces. 

Ondertussen begon ik in de garage aan de bouw van een eigen brouwinstallatie. Dit allemaal met recuperatiemateriaal. De eerste recepten werden uitgeschreven en het brouwen en experimenteren kon beginnen.

Na enkele jaren was de honger naar extra kennis te groot en heb ik me ingeschreven bij Syntra Leuven voor de opleiding ‘zythologie’. Mijn eindwerk ‘Commercialiseren van eigen gebrouwen bier en het opstarten van een brouwerij’. Na het beëindigen van de cursus zythologie had ik een heleboel interessante mensen in de brouwwereld leren kennen waardoor ik besloten had een zeer geslaagd proefbrouwsel –gebrouwen in mijn garage- te commercialiseren. 

Het was een zeer donker bier met als basisrecept een Russian Imperial Stout. Door commerciële overwegingen is deze wat bijgeschaafd tot een zwaar donker bier in de stijl van een ‘stout’. De naam ‘Stanneman extra dubbel’ 

Stanneman refereert naar mijn zoon ‘Stan’. 

Na het opstarten van de bierfirma ‘Stanneman’ ging ik op zoek  naar een brouwerij en kwam terecht bij Pirlot in Zandhoven die het brouwen in grote hoeveelheden op zich nam. 

In de zomer van 2016 deed ik mee aan de bierwedstrijd ‘To beer or not to beer’ van Vayamundo. Elk jaar organiseert Vayamundo een bierwedstrijd met als doel de lancering van het beer of happiness en dat op ‘the day of happiness’ op 18 maart. Dit bier wordt enkel geschonken in hun hotels in Oostende, Houffalize en Quillan (Frankrijk) waarvan de opbrengst gaat naar goede doelen.

Door het winnen van deze wedstrijd had ik bevestiging gekregen dat mijn recept op punt stond en was het tijd om dit bier (met enkele kleine aanpassingen) te commercialiseren. Stanneman blond was geboren.